Gå vidare till innehållet

Det aporna säger

dawn-planet-apes-andy-serkis
Det finns apor som vill attackera, kriga och kämpa mot ISIS därför att ISIS är roten till allt ont. Det finns apor som vill ansluta sig till NATO därför att de tycker att det är bra att exportera vår demokrati till den vilda mellanöstern.
Därför ska vi göra ett litet experiment idag. Jag vill se om det finns apor som kan läsa. Jag vill se om de apor som kan läsa också kan lära sig någonting förhoppningsvis.

Kära apor, sitt lugnt, dagens samtalsämne är ISIS. För att förstå grunden till ISIS måste vi åka tillbaka i tiden, närmre sagt till år 1953, i Iran. För 63 år sen hette roten till allt ont Mohammad Mossadeq.

Bra, men vem i helvete var Mohammad Mossadeq då? Håll i era bananer nu!

Mohammad Mossadeq var en advokat och med största sannolikhet roten till ett antal ont redan från början. Framför allt var han dock en demokratiskt vald statsminister som ville stärka och lägga tonvikt på den sekulära processen i Iran. Ni klättrar lugnt i träden hittills, eller hur? Det problematiska med Mossadeq var hans politik för energi och olja. Han ville nämligen nationalisera det största iranska oljeföretaget som just då kontrollerades av Engelsmän (Anglo-Persian Oil Company – APOC). För att förklara så att ni apor förstår: Mossadeq ville helt enkelt att bananerna skulle gå till aporna själva och inte till tigrarna på andra sidan savannen. Vilken jobbig jävel, eller hur? Ett annat stort problem var att man inte kunde göra sig av med honom i demokratins tecken därför att Mossadeq faktiskt var demokratiskt vald.

Vad skulle man göra då?

Här kommer tre bokstäver till och med ni apor kan förstå: CIA. Som ett sändebud från djungeln så blev CIA lösningen. De kunde korrumpera medier och politiker och anställa två eller tre gäng av terrorister för att skapa kaos i landet samt bana väg för en militärisk coup d’etat (läs mer). Med hjälp av denna situation kunde amerikanerna och engelsmännen sedan bestämma vem som skulle styra landet. Mohammad Reza Pahlavi, som var landsförvisad och bodde i Rom under den här tiden, blev den nya (och den sista) Shah från Persien. Mossadeq ersattes därefter av Fazlollah Zahedi som föga överraskande stod mycket närmare till Englands ”politik”. Mossadeq blev dömd till 3 års fängelse och då tvungen att sitta i husarrest för resten av sitt liv. Den nya Shahen etablerade en stabil diktatur och garanterade USA och Storbritannien en trygg tillgång till Irans oljekällor. Det är väldigt stora fyndigheter vi pratar om. Har ni apor aldrig undrat varför amerikanerna kunde köra så stora och tunga bilar som konsumerade 10 liters bensin per kilometer?

1979 förändrade roten till allt ont sin egen profil. Den icke folkvalde Shahen hade förtryckt iranierna så pass att en annan blodig coup d’etat ägde rum, denna gång ledd av ayatollah Khomeini och sin grupp av islamiska radikaler. Khomeini etablerade en fundamentalistisk regim och Iran blev en islamisk republik (1:a April 1979). De stackars iranierna hoppade ur askan i elden. Ondskan är tillbaks, vad ska vi göra nu? De nationer som tjänade ekonomiskt under Shahregimen förstod att Khomeini skulle kunna utgöra ett hot. Men det gick inte att kriga igen mot Iran direkt. Man behövde agera lite mer i det dolda. Man behövde hitta en marionettspelare som kunde slingra sig fram som en orm och ta tillbaka makten (och oljan) …. Hmmmm …. man kunde kanske låta Saddam Hussein och sitt Irak göra smutsjobbet? Trots att Irak hade ett strängt vapenembargo, lyckades USA beväpna Irak med allt som behövdes för att skapa fruktansvärda kemiska vapen.

Resultatet?

Den 22:a september 1980: Irak invaderar Iran och påbörjar ett krig som varar i 8 år och orsakar nästan en miljon döda. Det finns dokument som visar att CIA var mycket väl medvetna om de kemiska attacker som pågick samt hjälpte Saddam Hussein bygga upp sin vapenarsenal.

I slutet av 70-talet fanns det många ”rötter till allt ont”. Den 24:e december 1979: den Sovjetiska Unionen invaderar Afghanistan och USA stödjer talibanerna genom att förse vapen och militärutbildning. Kan ni apor gissa vad en av talibanernas militära chefer hette? Nej? Kom igen… det är Osama Bin Laden! Ja, samma grabb som grundade al-Qaeda, precis honom. Men under denna period var han en ”bra kille”. Efter 10 års krig och en miljon döda drog Sovjeterna sig tillbaka från Afghanistan. Yeah! Det goda segrade över det onda!

Till dess när det onda återföddes igen.

Den 2:a augusti 1990: Irak invaderar Kuwait och Saddam Hussein – ja, samma grabb som kämpade mot iranierna för oljan – blir den nya roten till allt ont. Problemet var att amerikanerna inte kunde ingripa i det här kriget, och ni apor undrar varför, eller hur? Kuwait var faktiskt en absolut monarki, utan kvinnlig rösträtt och med en riktig slavmarknad. Så rent teoretiskt kan man säga att Saddam kämpade för de så kallade ”västerländska värderingarna”.

Han ville Kuwaits olja, dvs.

Dessutom ville FN inte göra ett militärt ingripande, så vad skulle man göra? Lösningen blev mediala strategier utan dess like.

Från en dag till en annan rapporterade plötsligt hela världspressen en deklaration från en viss Kuwaitisk läkare, Fayeza Youssef, som sade att irakiska soldater kastade ut nyfödda från kuvöser på ett sjukhus. Fayeza Yussef jobbade som överläkare på barnmorskeavdelningen och var gift med Mohammed Matar, Kuwaits primärvårdschef. Hela historien, som senare visade sig vara falsk (kom igen, det onda behöver alltid sponsras lite), användes febrilt av ledande befattningshavare i PR-byrån Hill & Knowlton. De hade ett kontrakt för $ 11.900.000 med Kuwaits kungafamilj för att vinna stöd för ett USA-lett militäringripande mot Irak. Detta blev den största utländskt finansierade kampanjen i USA, monterad för att röra om och oroa den amerikanska allmänna opinionen (apor som vill plocka på sig mer kunskap kring detta kan ta en titt på dokumentären To sell a war av Neil Docherty).
Kampanjens stjärna var en 15-åring tjej som hette Nayirah, dotter till Saud Nasser Al-Saud Al-Sabah, som från 1980 till 1992 jobbade som Kuwaits ambassadör i Storbritannien. 1992 blev han dock minister i Kuwait.

Vilken tillfällighet, eller hur?

Uppdraget var slutfört. Den allmänna opinionen blev starkt upprörd och USA grep kraftfullt in i kriget (1991, operation Desert Storm). Irak fick ett fruktansvärt ekonomiskt embargo med hemska konsekvenser för irakierna (Här är en annan intressant läsning).

Men vem bryr sig? De goda vann igen! Tills dess att roten till allt ont kommer ut igen. De amerikanska soldaterna i Kuwait har blivit en regelbunden återkommande företeelse, och Osama Bin Laden (precis samma taliban som USA hjälpte i Afghanistan) tycker att det är ett vanhelgande av Allahs land. Resten måste ni apor känna till. Den 11:e september, World Trade Center, de tretusen döda, ett nytt krig i Afghanistan osv.

Men frågan som ni apor fortsätter ställa är VART I HELVETE KOMMER ALLT HAT MOT VÄSTVÄRLDEN IFRÅN?

Fram tills den 11:e september finansierades Al-Qaeda av USA tillsammans med Saudiarabien, Qatar och Kuwait. Alla dessa länder var extremt demokratiska (sarkasmalert) samt våra allierade. Problemet är att efter den 11:e september kunde man inte kriga mot Al-Qaeda därför att de ägde för många ”västerländska värderingar”. Vad skulle man göra då? Hur skulle de kunna fortsätta sälja vapen och destabilisera Mellanöstern? Svaret var hugget som stucket! Det var dags att komma tillbaka till Irak. Det var länge sedan, och nu hade de massförstörelsevapen. Så sade barnmorskan…
Det var dags för en ny ”demokratisering” i Irak: Saddam Hussein blev tvungen att flytta från ett hål till ett annat tills han blev gripen av militärerna och slutligen avrättad.

Hooray! Uppdraget var slutfört igen! De goda hade halkat på bananskal igen! För man kan väl tolerera 100-tusen döda på vägen, eller hur?

Det goda segrade igen över det onda, men det onda skulle återfödas som bekant igen. Vad skulle då hända nu? En grupp av islamiska fundamentalister som befann sig i kölen av allt ”gott” utnyttjade kaoset och vapnen som amerikanerna lämnade efter. Detta för att skapa ett perverst fundamentalistisk kalifat som skulle heta…?

Kom igen, apor, ni vet….exakt! ISIS!

Satan, nu kommer det komma riktiga jobbiga jävlar. Men vad ska de göra nu? Är det dags att attackera Iran igen? Det var längesen! Eller hmm ska vi se…Assad! Är Assad ond? Eller är det möjligt att det inte finns en enda person som vill kämpa för demokratiska värderingar i Mellanöstern?

MEN FYFAN FÖR MOSSADEQ ALLTSÅ!

Bli först att lämna en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng